top of page

מיסוי ותושבות למחזיקי ויזת לימודים / מחקר (J-1) (רלוונטי גם ל- F-1)

נכתב ע״י אור סקלי
זהו אינו ייעוץ מקצועי. טעות לעולם חוזרת.
**אני ממליצה בחום להתייעץ עם רואה חשבון לגבי כלל הסעיפים ולמצוא את מה שמתאים לכם. ישנם רואי חשבון המתמחים במיסוי אמריקאי של מהגרים ורואי חשבון המתמחים במיסוי הישראלי. אפשר ורצוי למצוא גם רואה חשבון המתמחה בשני התחומים.


1.    תושבות
 
1.1.        מבחינת ארה״ב
מחזיקי ויזת J-1 שבטופס ה- DS2019 שלהם מסווגים כ- Research Scholar, נחשבים non-resident aliens בשנתיים הקלנדריות הראשונות לשהות בארה״ב.
בשנתיים הראשונות ניתן לטעון לאמנת המס ישראל-ארה״ב ולמעשה לא לשלם מס בארה״ב כלל (גם federal וגם state עבור צפון קרוליינה). אם שילמתם מסים, ניתן לבקש את אמנת המס בדו״ח השנתי ולקבל החזר. במהלך התקופה הזו אתם נדרשים לשלם מס בישראל ויש להסדיר זאת מול מס הכנסה.
לאחר שנתיים, הם ייחשבו כ- resident aliens מבחינת רשויות המס האמריקאיות. כלומר, תושבי ארה״ב לצרכי מס.
מבחן הימים בארה״ב: רשויות המס בארה״ב רואות בכם תושב ארה״ב לצרכי מס אם בשנת המס הנוכחית שהיתם בארה״ב מעל ל- 31 יום, וגם 183 ימים בתקופה של שלוש השנים האחרונות (כולל שנת המס הנוכחית)
מחזיקי ויזת F (שמסווגים כ- Student) נחשבים כ- non-resident aliens ב- 5 שנים הקלנדריות הראשונות.
 
1.2.        מבחינת ישראל
כל עוד לא ביקשתם ניתוק תושבות בישראל, אתם נחשבים תושבי ישראל לצרכי מס.
מבחן הימים בישראל: רשויות המס רואות בכם תושב ישראל אם בשנת המס הייתם מעל ל-30 יום בישראל, וגם יותר מ- 425 ימים בשלוש השנים האחרונות (כולל שנת המס הנוכחית).

 

בישראל ישנן שתי רשויות שרואות בכם תושבים: ביטוח לאומי ומס הכנסה.
מבחינת מס הכנסה, יש לשלם מיסים כל עוד לא ניתקתם תושבות מהם אקטיבית. ניתן לבקש נקודות זיכוי על הוצאות בחו״ל – מגורים, לימודים, גני ילדים וכו׳. כדאי להתייעץ עם יועץ מס ישראלי לשם כך.
מבחינת ביטוח לאומי, יש לשלם תשלומי ביטוח לאומי של ״משפחה לא עובדת״ או משהו כזה, כל עוד אתם נחשבים תושבי ישראל. לאחר 5 שנים מחוץ לישראל, ביטוח לאומי מנתק את התושבות באופן אוטומטי.
ניתוק תושבות מביטוח לאומי אומר שלא תצטרכו לשלם דמי ביטוח לאומי, אך אם תבחרו לחזור לישראל לא תהיו מבוטחים בקופת החולים. במידה וכן תרצו להנות משירותי קופת החולים תצטרכו להמתין תקופת אכשרה של 6 חודשים, או לשלם דמי ביטוח בסכום של 30,000 ש״ח.
 
2.    תיקי השקעות
 
2.1.        תיק ההשקעות בישראל יהיה ממוסה מבחינת ה- IRS בארה״ב. רווחי ההון שצברתם בו יהיו חייבים במס, גם בתקופה של השנתיים הראשונות בהן אתם נחשבים non-resident alien.
2.2.        לפני המעבר כדאי לדאוג שתיק ההשקעות אינו מכיל קרנות נאמנות ותעודות סל של מניות ישראליות (PFIC, ETF), מכיוון שיותר פשוט בארה״ב לשלם מסים על מניות אמריקאיות. רואה חשבון טוב יוכל לחשב לכם את המסים שתצטרכו לשלם גם עבור ה- PFIC וה- ETF הישראליות, אבל לא כולם יודעים להתעסק עם זה.
2.3.        ישנן שתי דרכים לשלם מס בארה״ב על רווח מתיקי השקעות בישראל. בדרך הראשונה ניתן להצהיר על עליית ערך התיק - בכל שנה יש לחשב עבור כל מניה, קרן נאמנות או תעודת סל מה עליית הערך שלה מאז הקנייה שלה, ועל ההפרש משלמים מס. בדרך השניה ניתן להצהיר רק על רווח ממכירה של מניות שהתבצעה באותה שנה. עבור סעיף זה רצוי מאד להתייעץ עם רואה חשבון שמבין במערכת המיסוי האמריקאית ויוכל להמליץ לכם באיזו דרך מומלץ עבורכם לבחור כתלות בתכניות שלכם (כמה זמן רוצים להישאר בארה״ב, האם רוצים לחזור לארץ מתישהו וכד׳).
2.4.        שימו לב! בנקים ישראליים יבקשו מכם למלא טפסי הצהרה על תושבות לצרכי מס (או לפני הנסיעה, או כשהבנק מבין שאתם שוהים בחו״ל). טפסים אלה נקראים FACTA (או CRS) ו- W8BEN / W-9. אתם מחוייבים לחתום על הטפסים האלה, אחרת הבנק עלול להקפיא את החשבונות שלכם.
בטפסים האלה, הבנקים ישאלו אתכם האם אתם US Person, והכוונה של השאלה הזו היא האם אתם נחשבים תושב לצרכי מס בארה״ב. במידה ואתם על ויזת J-1 וטרם עברו שנתיים קלנדריות ממועד המעבר לארה״ב, התשובה לשאלה זו היא ״לא״. כנ״ל אם אתם על ויזת F-1 ב-5 שנים הקלנדריות הראשונות ממועד המעבר לארה״ב. במקרה כזה יש למלא את ה- FACTA/CRS וכן את הטופס W8BEN.
אבל, אם כן עברו שנתיים עבור J-1 או חמש שנים עבור F-1, אתם כן נחשבים תושב לצרכי מס בארה״ב, ועליכם לסמן בטופס FACTA/CRS שאתם כן US Person וכן למלא את הטופס W-9.
במקרה כזה יש להיזהר עם תיקי ההשקעות שלכם. בנקים ישראליים לא מאפשרים לכם לנהל אצלם את תיק ההשקעות במידה ואתם תושבי ארה״ב לצרכי מס. הם לא מוכנים להתעסק עם דיווחי מס לארה״ב וכבר נקנסו בעבר על תצהירים שגויים ע״י ה- IRS. ברגע שהם יבינו שאתם תושבי ארה״ב לצרכי מס, הם יחסמו לכם לחלוטין את הגישה לתיק ההשקעות ולא תוכלו לבצע בו שום פעולה ללא הגעה פיזית לסניף הבנק בישראל. הם כן ייתנו לכם תקופת גרייס של 45 יום לבצע ניוד לבנק אחר או בית השקעות אחר (כנראה הבנק הבינלאומי כן מוכנים לנהל תיקי השקעות של תושב ארה״ב), אך אם אין לכם חשבון בבנק אחר תצטרכו לפתוח אחד כזה ולא ניתן לבצע זאת מרחוק אם אתם תושבי ארה״ב.
זה נכון גם לתיק השקעות המנוהל בבנק ישראלי וגם לתיק השקעות המנוהל ע״י חברות השקעות (כמו אנליסט, ילין לפידות וכו׳) מכיוון שעדיין הן מנהלות את התיק דרך הבנק שלכם (בחשבון ״מנוהל״).
2.5.        לכן, אם אתם מתכננים להישאר בארה״ב יותר משנתיים על ויזת J-1, או יותר מחמש שנים על ויזת F-1, מומלץ בחום למצוא פתרון לתיק ההשקעות לפני שאתם מגיעים לארה״ב (או לפני שאתם נדרשים ע״י הבנק לחתום על טופס W-9). יש לחשוב איזה פתרון מתאים לכם, בהתחשב בעובדה שלא תוכלו לגשת לכסף שנמצא בתיק ההשקעות כל עוד אתם נמצאים בארה״ב ונחשבים תושבי ארה״ב לצרכי מס.
 
 

השותפים שלנו

Untitled design (98).png
Untitled design (83).png
6.png

הירשמו לקבלת עדכונים

הצטרפו לרשימת התפוצה וקבלו עדכונים במייל על פעילות בית העם והשותפים שלנו. 

תודה שנרשמתם!

© 2024 Powered and secured by Wix |  Terms of Use  |  Privacy Policy

bottom of page